האוכל של חג המולד באוסטריה
נוסעים לחג המולד לאוסטריה? (כן!!) אז אי אפשר לפספס את שווקי החג ואת המאכלים שאופייניים להם. האוכל שמנוני, מתוק ומלא סוכר, מחמם ו...חם בהתאם לטמפרטורה בחוץ.
בגלל היותה של אוסטריה אימפריה כל כך משמעותית לאורך ההיסטוריה, חלק ניכר מהמאכלים שלה הם ייבוא מהשכנים (ולהיפך)
היין החם Glühwein הגיע מגרמניה- או בעצם מרומא
בכל דצמבר בשווקי חג המולד באוסטריה וגרמניה אנשים יוצאים לקניות. קר בחוץ ולכן צריך להתחמם-מה יותר טוב מיין חם. התרגום המילולי שלו "יין זוהר" או "יין מבריק" אבל בעצם הוא עמום ובעיקר מתובל. אנחנו חושבים שמקורו בארצות הגרמניות? לא. מקורו באימפריה הרומית, אלו היו מוסיפים דבש ותבלינים ליין שהיה כבר קצת ...פחות יין. למה ? כי היו יוצאים למסעות, המים לא היו כאלו שכדאי לסמוך עליהם לשתיה, אז יין-ומכאן כדאי שיהיה יין שאפשר לשתות אותו לאורך המסע. עם הזמן היין המתובל התפשט באירופה ובימי הביניים נחשב אפילו משקה בריאות בגלל התבלינים. הוא מוזכר פעם ראשונה ב1420 בגרמניה- מתכון שתקף עד היום יין אדום,סוכר,קינמון, ציפורן ותפוז. עם השנים נוספו עוד סוגים Heidelbeerglühwein (אוכמניות) או weisse Glühwein (לבן) וגם יין לילדים Kinderpunsch שהוא סוג של מיץ חם לא אלכוהולי כמובן.
את היין מקבלים בספל חמוד, אפשר להחזיר אותו לקבל את הפיקדון (3-4€) בחזרה או לשמור את הספל למזכרת משוק חג המולד השנה.
עוגת הארובה- Trdelnik הגיעה מצ'כיה/רומניה/הונגריה
המקור הונגרי ,מאד נפוץ לקראת החג-למעשה סוג של מאפה שמכינים אותו חלול, אופים אותו סביב מקל ומצפים אותו בסוכר.
מאיפה הוא הגיע--- אני חשבתי לאורך שנים שמקורו בהונגריה, זה מאד סביר לאור היות האימפריה אוסטרו-הונגרית. בשנים האחרונות בכלל התגלה לי כי המקור הוא מטרנסילבניה שברומניה, ליד הגבול הצ'כי .ככל שהעמקתי לגלול-מסתבר כי המאה ה-19 הוא נחשב מאפה סלובקי, במאה ה20 צ'כי ,אבל מאפה זהה היה בטרנסילבניה שהיא בעצם הייתה בהונגריה וזזה לרומניה מפה לשם.
מה שאין ויכוח עליו הוא מקור השם- trdlo שזה שמו של מוט האפייה עליו כורכים את הבצק.
המלצה חמה –לאכול רק כשזה חם וטרי—אחרת..מיותר לגמרי
Krapfen- הקרפן שהוא לא קרפ-הגיע מגרמניה
הגודל אקסטרה אקסטרה לארג' והמילוי ריבה צהובה, כמובן שבוזקים טונה של אבקת סוכר למעלה
או מצופים בשלל צבעי הקשת והסוכרים
המילה מטעה- השם בגרמנית משמעותו "הדונט של האיכר" כלומר גס וגדול-אותו עיקרון של הסופגניות רק באקסטרא לארג'.
Lebkuchen-עוגיות האהבה שהגיעו מיוון ומספוטמיה
עוגיות אהבה- עוגיות ג'ינגר של חג המולד. תראו אותם בכל מקום תלויות, לרוב מצופות סוכריות או שוקולד ובצורה של לבבות. ליבןקוכן הגיעו כעוגות דבש מיין ורומא, בהחלט סביר שהדבש היה נפוץ באזורים אלו. הוא נחשב כבעל סגולות מרפא ולא רק אלא כסגולה נגד רוחות רעות . עם השנים (ימי הביניים) .אבל המקור מיוחס בכל זאת לנזירים בפרנקופוניה בגרמניה של המאה ה-13, די מהר התפשטו לאולם ונירנברג. סיפור מוכר על הקיסר פרידריך השלישי שערך אירוע לילדי נירנברג וחילק את העוגיות הנ"ל ב1487 –אלפי ילדים הגיעו. עד היום רק מי ששייך לגילדת אופים מסוימת בנירנברג רשאי לאפות אותן.
ומה עוד?
תפוחי אדמה בצורות שונות, נקניקיות מטוגנות, פנקייקים, ערמונים ,צמר גפן מתוק ,שערות סבא, תפוח עץ מזוגג על מקל, שקדים קלויים, לביבות תפוחי אדמה, וכל יתר המאכלים של חג המולד ברחוב.
בתיאבון.