בין הלורד סנדוויץ לענבי הבוסר - אוכל על שם מקומות באירופה
מכירים את הביטוי מה בא קודם הביצה או התרנגולת? אותו דבר על האוכל שמקושר למקומות - מה יותר ידוע בולוניה או רוטב בולונז? אני לא סוקרת את כל היינות, הבירות או הגבינות שנקראו על שם האזור בו הם מיוצרים (קממבר או בורדו) אלא מאכלים שהפכו לנכס צאן ברזל קולינארי ולא רק בזכות מוצאם.
הכריך מסנדוויץ' Sandwich
האגדה מספרת כי בשנת 1792 הדוכס הרביעי לבית סנדוויץ' (אנגליה) היה עסוק מדי במשחקי קלפים והימורים ולא עשה הפסקה אפילו כדי לאכול ארוחה הגונה אחת. הוא ביקש מהמלצר שיביא לו בשר צלוי בין שתי פרוסות של לחם. ולמה הוא ביקש לחם? כדי שהשומן הנוטף מהבשר ייספג בפרוסות הלחם ולא יטפטף על הקלפים. כיום - כשהכריך הפך להיות מצרך מבוקש, אפשר להגיד שההימור שלו על הכריך המקורי היה ההימור הטוב ביותר שעשה בחייו.
רוטב בולונז Bolognese Sauce
אנחנו קוראים לו רוטב בולונז אבל בבולוניה (איטליה) קוראים לו Ragu, לא המוצר הכי טעים של חבל אמיליה רומנה באיטליה (נסו את הפרמזן או את נקניק פרמה) אבל המוכר מכולם. המקור של הבולונז תבשיל שעשוי מבסיס soffritto (גזר סלרי ובצל) בשר ויין. בחלק מהמקומות מוסיפים עגבניות, אחרים מוסיפים קצת חלב (לא מאד כשר). הוא מבושל לאורך זמן ובסוף מכינים גם את הפסטה המתאימה לו - רצוי מאטריות רחבות כמו tagliatelle ואסור באיסור חמור ומקודש להוסיף את הראגו לאטרייה דקה כמו ספגטי.
איך מכינים רוטב בולונז איטלקי?
חרדל דיז'ון Dijon Mustard
החרדל הוא חלק מהתבלינים היותר עתיקים שקיימים בעולם. הוא שימש במקורו להסוואה של טעם וריח של בשר שפג תוקפו. תהיה טעות להגיד שאת החרדל יצרו לראשונה בעיר דיז'ון (צרפת). אבל המתכון של היצור בדיז'ון הפך אותו ליחודי ונשמר בזכרון לתמיד. ב-1856 אדון Naigeon ערבב קצת מיץ של ענבי בוסר מאזור בורגונדי, חומץ מקומי, והינה - נוצר החרדל של דיז'ון. חרדל מייצרים בעוד מקומות בעולם - אבל המתכון כאן נשמר בסוד.
קרם בוואריה Bavarian cream
מנת קינוח טיפוסית על פי מתכון שהביא השף של מארי אנטואנט (ההיא מאין לחם שיאכלו עוגות). הנסיכה הייתה אוסטרית וכנראה השף הביא את המתכון מהבית, אבל הוא התפרסם דווקא במאה ה-19 - ובצרפת. אפשר גם ללמוד בקלות איך להכין את הקרם. אין הכרח להיפרד מהראש דרך הגיליוטינה באותה הזדמנות.
רוטב הולנדז Hollandaise sauce
שמו ברור לגמרי ומקורו בהולנד. בתקופה של מלחמות הדת, כנראה שההולנדים הפרוטסטנטים(הוגונוטים) שהיגרו לצרפת, הביאו את הרוטב איתם. כבר בסוף המאה ה-17 באחד מספרי הבישול הצרפתיים (כן, היו ספרי בישול אז) המחבר תיאר איך מכינים את הרוטב העשיר.
סרדינים Sardines,
אכן הדגיגים הקטנים האלו, הגיעו מהאי סרדיניה בים התיכון, הכינוי מתייחס להרבה משפחות דגיגים שלא אמנה כעת את בית אבא שלהם, הומצא על ידי האנגלים במאה ה-16 והתייחס לקטנים האלו שמגיעים מהים התיכון. למרות שהם מיוחסים לסרדיניה, הם נמצאים בכל אגן הים התיכון. מחוזות הדייג הגדולים בצפון אפריקה ואפילו בספרד.
יש גם ערים שנקראו על שם מאכלים, עוגות על שם ישובים וכן הלאה - עולם שלם של אוכל וגיאוגרפיה
בתיאבון.