צפופים כמו סרדינים ודגים בתולים

אנחנו אומרים צפופים כמו סרדינים, אבל הביטוי קיים בשפות רבות אחרות. היות ומקורם של הסרדינים בחופי בריטני הצרפתיים ניתן כבוד לביטוי הצרפתי comme des sardines en boîte   -שמשמעותו "כמו סרדינים בקופסה"למרות שתחילת השימורים הייתה בצנצנות זכוכית ,עד מהרה עברו לקופסאות פח יעילות יותר לטובת חיילים נודדים. מקורם של הסרדינים, בבריטני של צרפת שם שימרו את הסרדינים באפר (שיטה מקומית ברטונית)-תהליך ארוך מסובך (ויקר). על הזכויות כאן רשום עוד קונדיטור צרפתי-Joseph Colin. ב-1880 עשו ספירה של הסרדינים ו-132 מתוך מפעלי השימור היו בבריטני והשאר בלואר התחתי (קרוב). עונת הדיג של הסרדינים קצרה למדי יוני - אוקטובר. אבל מקומות הדגה רחוקים יחסית מהחופים של בריטני, מה שחייב את הדייגים לחזור מהר אל החוף עם השלל שלהם שיגיע טרי. פתרון מעולה היה לשמר את הסרדינים- לרוב במלח, מה שלא מחייב לאכול את הסרדינים טריים.

איך התגלגלו הסרדינים לקופסה?

הצבא צועד על קיבתו

נפוליון היה זה שקבע פרס כספי גבוה למי שיוכל לשמר מזון לאורך זמן. ההתחלה הייתה בבקבוקי שמפניה, צנצנות זכוכית וקופסאות שימורים.

איך כובשים סרדינים

באזור אקוויטן, בחבל הבסקי העדיפו לשמר את האנשובי והשיטה הייתה יותר מסחרית, פחות ידנית ובהתאם גם יותר זולה. לא פלא שדחסו הרבה סרדינים לאותה קופסה, היה מספיק מסובך לנקות את הקופסאות ולארוז אותם שם. הביטוי הפך להיות תיאור של נפשות בתנאי מחיה קשים-ללא אור, אוויר, ולא פעם שימש בהשאלה לתיאור חיי פועלים ומעמד העובדים (גם עם פשפשי מיטה ויתר צרות).הביטוי התגלגל גם לשפות אחרות וגם בעברית אימצנו את הסרדינים באהבה גם בבתי הספר בחסות משרד החינוך.

ואיך שרים ורוקדים הסרדינים?

ואם אני בענייני דגים מומלחים משומרים אז אי אפשר להתעלם מהדג ההולנדי.הרינג /מטיאס הדג הבתול הדג שאנחנו מכירים מהולנד בתור maatjesharing-  בעברית דג בתול. למה בתול? כי הוא צעיר ונטול איברי רביה. ולמה הוא נטול? ההרינג חי בלהקות ב בנורדזיי (הים הצפוני בין נורווגיה לדנמרק ) דגים את ההרינג (כמו שאנחנו קוראים לו) בסוף מאי - תחילת יוני ותופסים אותם לפני תקופת ההתרבות. למה אז? כי אז הדגים הכי שמנים ועשירים . אח"כ כובשים אותם בחביות עץ אלון בתמיסת מלחים. למרות שהמקור הולנדי, הוא התפשט גם לגרמניה ורוסיה אבל בשיטות אחרות קצת. החוק ההולנדי מחייב כיום הקפאה עמוקה לפני הכבישה למניעת התרבות חיידקים.את היבול הראשון נותנים מתנה לבית המלוכה ההולנדי.איך אוכלים אותו? באביב (מאי-יוני) נטול חלקים פנימיים - שלם ובטעם טבעי. ביתר עונות השנה עם בצל כי המקורי כבר מלוח מדי. יש מי שאוכל אותו כ rollmops סביב מלפפון חמוץ. ההולנדים אוכלים אותו ב"נגיסה אחת"  מהדוכן ברחוב על צלוחית קרטון  ,בבת אחת מחזיקים אותו מהזנב- ו..בתיאבון.

את יום ההרינג בהולנד Vlaggetjesdag חוגגים בחודש יוני

עם השלל הראשון המגיע מהים הצפוני והרבה מסורת, מתקיים כל שנה בסכיווננגן בשולי דן האג. לא רק משמש לדיג אלא פסטיבל על כל מרכיבי השמחה שלו

התחלתי עם סרדינים צפופים בכיתה עברתי את האנשובי ואת ההרינג הבתול וסיימתי עם נשות הדייגים ודאגתן לאנשיהן. סיבוב דגיגי לחלוטין.

 

yonit@yonitour.co.il כל הזכויות שמורות ליונית