זלצבורג Salzburg

מיהי זלצבורג?
עיר שנקראת על שמו של המפרנס העיקרי שלה- salz כלומר מֶלַח – המחצב הטבעי שנמצא בחבל ופרנס יפה את שליטי אוסטריה לדורותיהם. היות והמלח היה יקר מאד ונחשב "הזהב הלבן" שליטי העיר שהרוויחו יפה ממכירתו ויכלו להרשות לעצמם בניית פאר.
המיתוס המקומי מספר סיפור אחר על ההגמון רופורט שהגיע לכאן עם נזירים בנידיקטים וגם ההגמון (מאירלנד) וירגיליוס והם הקימו את הקתדראלה הראשונה בעיר.
אז היה מקובל שההגמון הוא גם נסיך ובקיצור לא הפרידו רשויות ומי שהיה טוב לעינייני כלכלה ובטחון היה גם איש הדת המקומי. שלשה ארכיהגמונים תרצו לתהילת העיר בבנייה היפה שיצרו בה.
כנראה ששילוב של כמה מהסיבות יצר את הפרסום וההילה סביב העיר.
כיום העיר היא אחת הגדולות בשטחן באוסטריה,ויחד עם זאת חלקה התיירותי מאד קטן להליכה, והשכונות הצדדיות לא מעניינות אותנו כתיירים בכלל.

העיר גם מוכרת בשל שני גורמים אחרים- מוצרט התגורר כאן ותתקשו להתעלם מכך בביקור בעיר שכן בכל פינה הוא מציץ בין אם באתרים או שוקולדים הקרויים גם הם על שמו .בקיץ העיר חוגגת במשך 6 שבועות את "פסטיבל מוצרט" שהוא אירוע מוסיקלי בינלאומי ידוע.
הגורם השני הוא הסרט "צלילי המוסיקה" שהפך לסרט קאלט ורבות מהסצנות שלו צולמו בעיר או קרבתה.
 

כמה מהאתרים המרכזיים בעיר

מוזיאון טבע

מצודת הוֹהֶנְזָלְצבּורג

בית ההולדת של מוצרט

גני ארמון מירבל

העיר העתיקה

כיכר רזידנץ

הקתדראלה

מוזיאון הצעצועים

כנסיית סנט פיטר

 

 

אפשר לבקר את מקס ומוריץ, את החתול במגפיים, יש מסלול מיוחד ל"כיפה אדומה" ,אפשר לטייל ביער של היפיפייה הנרדמת ועוד הרבה אגדות ויעדים.

תחבורה פרטית: מוינה – על אוטוסטראדה 1A .

כבישים 8 A ו52E מובילים ממערב אל העיר

כביש 10A מוביל מדרום העיר ומכרות הלאין

מאיזור זלצבורגרמרגוט  כביש 158 .

בהחלט אפשרי לחנות ולנסוע בתחבורה ציבורית בתוך העיר.

יש חניונים חינם בירידה מהאוטוסטראדה –חנה וסע (ורק שלם מחיר התחבורה).

יש גם חניה בתוך העיר העתיקה- כדאי לחפש אותם, למרות המחיר היותר גבוה, נוח יותר לחנות במרכז העיר העתיקה, ואם הטיול בעיר אינו ממושך –גם כדאי יותר.

תחבורה ציבורית אל העיר:

שתי תחנות רכבת מרכזיות, Hauptbahnhof ,רכבות לכל הערים באוסטריה לאינסברוק-כל שעתיים ונסיעה של שעתיים לוינה יש עשרות רכבות ביום , 3 שעות נסיעה לזל אם זי- כ15 רכבות ביום 1.5 שעה נסיעה .לציריך -6 שעות נסיעה, 3 רכבות ביום.

 העיר שוכנת על שתי גדותיו של נהר Salzach,בין שני רכסי הרים Kapuzinerberg ו Mönchsberg.

זלצבורג מציעה נופים יפים ותרבות מוסיקלית עשירה. בין אם זה  שירה ממוסחרת לתיירים, או נגני קרן הרחוב,או לשמוע חזרה של אופרה מהדהדת מאחד האולמות.

ברשימת הערים היפות באירופה זלצבורג תופסת מקום משמעותי. חלקה העתיק מלא בתים מצוירים, בתי קפה לאורך המדרכות, פרחים נשפכים על המטייל מאדניות החלונות.

היתרון (או חסרון) של ביקור בעיר ביולי-אוגוסט מאפשר הצצה לפסטיבל,( Salzburger Festspiele) הנמשך 4 שבועות, מציג ממיטב הדרמה, אופרה ועוד.

 העיר החלה כישוב רומי. במאה ה-7 הוקמה בה כנסיה גדולה, והעיר החלה לבסס את מעמדה כעיר של ארכיבישופים. תוך כמה עשרות שנים הוקמה הקתדראלה הראשונה של העיר.בין הכנסייה לקתדראלה הוקמה כיכר השוק והמסחר פרח. עם הזמן העיר התפתחה יותר לכוון המדרחוב של היום, ונוצרו למעשה שני מרכזים מסחריים- השוק הישן והחדש.

אבל האיש שתרם לתנופת הבניה של העיר היה הארכיבישוף –נסיך Wolf-Dietrich von Raitenau אשר בסוף המאה ה-17 השקיע את כל הרווחים מכריית המלח באזור , בבניית פאר. הוא בנה  ככרות סביב הקתדראלה ולשם כך הרס את כל מה שהיה קיים שם קודם, אם אלו בתי תושבים או בית עלמין.לו יש לייחס גם את ארמון מירבל ואת ארמון רזידנץ.

הוא לא הצליח להשלים את המשימה, בגלל שהוא הותקף ונלקח בשבי על ידי דוכס בווריה, ומת בתקופת השבי.

העיר הצליחה להיות ניטרלית משך מלחמת 30 השנה, אבל בתקופת סוף המאה ה-18 , הבישופים איבדו  מכוחם ולא היה צריך הרבה אחרי שלטון נפוליון כדי לשאוף לעצמאות אוסטריה.

בתקופת כיבוש נפוליון העיר הייתה תחת שליטה צרפתית ואח"כ בוורית. ב1814 זלצבורג שויכה לאוסטריה תחת בית האבסבורג, מה שהפך אותה לעיר ענייה למדי. במקרה דנן זה היה יתרון בלבד, כי הבניינים בעיר לא נבנו מחדש, אלא רק שופצו ולכן נשארו כיום כמו במאה ה-15.

במאה ה18-19 העיר עברה מיד ליד ובד"כ לידי הבוורים. במחצית המאה ה-18 זלצבורג זכתה בעצמאות , אבל במאה השנים אח"כ היא עברה תהפוכות שלטוניות רבות, עד הפלישה של הכוחות הגרמנים בראשות היטלר.

במאה ה-19 נבנתה העיר החדשה בצד השני של הנהר.

הרפובליקה האוסטרית הוקמה ב1918, מסמנת את סופה של השושלת ההאבסבורגית ואת זכות המלוכה לשלוט.

עם תום מלחמת העולם הראשונה היה גל של לאומנות,ואף פשיזם, ואכן מצעדו של היטלר ב11 מרץ 1938 לא נתקל בהתנגדות כמעט.

אוסטריה סופחה לרייך הגרמני והפכה לחלק מאימפריית המלחמה . התושבים גויסו ומשאבי המדינה נשאבו .

במהלך מלחמת העולם השנייה. 40% מהמבנים בעיר, נהרסו.

המאה ה-20 הפכה את העיר ליעד תיירותי ופסטיבל זלצבורג המתרחש מדי שנה בחודשי יולי-אוגוסט רק מוסיף לה נופך (והכנסות).

ב1964 הגיעה לעיר ג'ולי אנדריוס, כריסטופר פלומר ועוד חבורה של קולנוענים מהמאה ה-20. כאן הוחלט לצלם את הסרט צלילי המוסיקה, המבוסס על ספור אמיתי של משפחת וון טארפ(von Trapp) מעולם זלצבורג כבר לא חזרה להיות כשהייתה מקוננים המקומיים.  אבל זו אותה העיר המעודדת את התיירות המתגברת לעיר בעקבות הסרט. הרבה מהמקומיים לא ראו את הסרט, אבל הם מתעבים אותו.

3 חברות מרכזיות עוסקות בטיולים בעקבות צלילי המוסיקה.

 האם יש בעיר מה לטייל עם ילדים?

בהחלט כן.

החל מהמצודה לטפס בפוניקולר, מלמעלה לצפות על העיר ולספור את גווניה השונים. מוזיאון הטבע ששווה ביקור, מוזיאון הצעצועים העשיר למדי , ביתו של מוצרט מעורר אצל חלקם התפעלות,במיוחד מספר כלי הנגינה המפוזרים בכל חדר .

חובבי בתי קברות ואימים יתרשמו מהקטקומבות , אם ראיתם אחרות, בהחלט אפשר לוותר על אלו. גני ארמון מירבל מספקים שעה ארוכה של עונג בין אם במבוך הקטן, בין המזרקות או גינת פסלי הגמדים. הסוסים הממתינים בכיכר רדידנץ לסיבוב בכרכרה כמו בימים ההם...

בקיצור –יש ואפשר לטייל בעיר עם ילדים, לכמה שעות טובות ואף יממה שלמה.

אם תרצו תוכנית טיול, הצעות ספציפיות, התאמה לגילאי ילדים וארגון המסלול- אפשר לפנות ליונית במייל.