בזל
בזל משתרעת על שתי גדות הנהר ריין, ובה הוא מתפתל ופונה לכוון צפון, לצרפת וגרמניה.
שתי הגדות- בזל הגדולה- שהיא מרכז המגורים, העיר העתיקה, המסחר שוכנת בגדה הדרומית. ואילו בזל הקטנה- שם עיקר התעשייה והנמל החדש, בגדה הצפונית.
שישה גשרים מחברים את שני חלקי העיר.
היא בין הנמוכות בערי שוויץ בגובה 237 מטר מעל פני הים. בצפון גובלת העיר עד גבול גרמניה וצרפת ממש ואילו בדרום גובלת העיר בחצי הקנטון הכפרי של בזל. היא העיר השניה בגודלה בשוויץ, אחרי ציריך. כ200.000 תושבים בצפיפות גדולה יחסית 5266 תושבים לק"מ. רובם היושבים בבזל דוברי גרמנית ורובם פרוטסטנטים.
בתי מלוןאתרים בעיר
העיר העתיקה יפה, תעלות מים, סמטאות ציוריותהמוזיאון ההיסטורי- בכיכר באזור דרום מזרח העיר, ברחבה של הכיכר שווקים ניידים. המוזיאון נמצא בכנסיה פרנסיסקנית שנבנתה במאה ה14. מציג היסטוריה של בזל ושוויץ.
ביציאה מהמוזיאון בפינה השמאלית נמצא אולם הקזינו של בזל, לוח זיכרון בפתח הבניין.הקתדראלה- כיכר מלבנית כיכר הקתדראלה של בזל. כאן עמדו במשך השנים כמה כנסיות, אבל מהמאה ה11 כאשר העיר הפכה להיות תחת חסות הבישוף, נבנתה כנסיה חדשה, במאה ה12 באבן חול אדומה בסגנון רומנסקי, לקראת המאה ה13 נוספו לה גם המגדלים. רעידת אדמה בסוף המאה ה14, גרמה לצורך לשפץ את הקתדראלה, עד שנגמר השיפוץ- העיר הפכה להיות רפורמצית, והכנסייה, הפכה להיות פרוטסטנטית.
כנסיית מרטין הקדוש Martinskirche שהיא כנראה הכנסייה הקהילתית העתיקה ביותר בעיר, מוזכרת במסמכים מהמאה ה13. בחזית הכנסייה פסל של לוחם ידוע הנמן סובגל מהמאה ה16.
מלון שלשת המלכים בפינת רחוב שיפלאנדה, שעל המרפסת שלו צולם הרצל משקיף ומהרהר.
שער שפלן מ1400 היפה ביותר בשוויץ, ויש האומרים בכל אירופה. שריד מתקופת העיר העתיקה, בולט למרחוק עם שני מגדלים עגולים מזדקרים מתוך המבנה המרכזי, בקצה השער גג מחודד, שבו קבוע שעון.
מזרקת הולביין- אחת היפות בערי, מתוך 1500 מזרקות. על שם צייר הפורטרטים האנס הולביין מהמאה ה16. המזרקה מתארת נגן חמת חלילים ובסיסה פרחים צבעונים.
כיכר השוק- מרקט פלאץ מתקיים עד היום שוק איכרים מדי יום.
בנין העיריה רטהאוז נמצא במרכזו, נבנה ב 1501, בעל שלוש קשתות בחזית, שפוצים במאה ה17 ותוספת של החלק השמאלי והמגדל במאה ה19. במהלך השיפוצים אבדו ציוריו של הולביין. יחד עם זאת בחזית פסלו של מייסד העיר הרומי מהמאה ה16. בתוך הבניין יש סיור מאורגן, אבל אחד הספורים המשעשעים הוא על נגר איטלקי שהתחתן עם אלמנה מקומית ורצה להצטרף לגילדה של הנגרים המקומית, הם הטילו עליו להכין שולחן מגולף בעץ, כדמי כניסה לגילדה. המבנה גדול דיו לאכלס את משרדי העירייה, את הפרלמנט ואת ממשלת הקנטון. מקושט ומושך את העין. חזיתו אדומה ומקושטת בפרסקאות. מבנה מיוחד ולו רק בשל שלל צבעיו. מעבר לגדר, בצרפת השכנה בעיר מולוז, בית העירייה הוא חיקוי של בית העירייה של באזל, סעו לשם וחפשו את ההבדלים.
עם ילדים- כדאי לראות את הגשר והמלון של הרצל, ולדמיין אותו משקיף ממנו.
יש גן חיות נחמד מאדבעיר בזל נמצא המוזיאון היהודי השוויצרי וגם בתי כנסת וקהילה יהודית.
כמו כן בעיר יש "רק" כ30 מוזיאונים.